41100, Сумська обл., м.Шостка, вул. Щедріна, 1  

+380 (5449) 7-22-67,  shostka.crl@i.ua

    Найефективніший спосіб захиститися від кору-це вакцинуватися, підкреслила лікар-інфекціоніст Оксана Шарій з відділення амбулаторно-поліклінічного обслуговування населення ЦРЛ, прочитавши останню лекцію в цьому році для групи слухачів медичного факультету

    «З плином часу поствакцинальний імунітет знижується, тому інколи вже щепленні від кору діти чи дорослі люди можуть захворіти на кір, проте перехворіти легше. Специфічної терапії від вірусного захворювання не існує! Лікування проходить симптоматично, тобто якщо з’являється кашель, то даємо ліки від кашлю, якщо є висипання, то даємо антигістамінні препарати, якщо спостерігаємо розвиток ускладнень, тоді назначаємо антибіотик. У будь - якому випадку - це вже специфіка лікарів. Навіть дітки з легкою формою захворюваності лікуються під наглядом в стаціонарі»,- проінформувала Оксана Андріївна. 

    Інфекційне захворювання передається повітряно-крапельним шляхом: при кашлі, чханні або тісному контакті з хворим. Вірус кору дуже стійкий до зовнішнього середовища, але чутливий до ультрафіолетових променів та нагрівання. Кір–небезпечне захворювання. Його вірус, потрапивши на слизову оболонку, проникає в лімфатичні вузли, де осідає і розмножується, а далі з лімфатичної системи потрапляє у кров. У інфікованого кір проявляється не відразу, від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 21 дня. Основні симптоми хвороби-це слабкість, сильний головний біль, сухий і сильний кашель, набряк та почервоніння горла, збільшення лімфовузлів, найчастіше при кору спостерігається коньюктивіт (припухлість вік). Кір легко сплутати із застудою. Лікар-інфекціоніст зауважила, що з перших днів у хворого спостерігається висока температура, яка досягає до 39-40℃: «Висипання, як правило, з’являються на 4 -5 день захворювання і можуть тривати від 3 до 5 днів. В період висипань настає період інтоксикації, а далі настає період пігментації. Активних, нових елементів сипі вже немає, а та яка вже є починає темніти, потім з'являється лущення шкіри і цей період пігментації може тривати до 2 тижнів. Та інколи кір проходить з ускладненнями: пневмонія, бронхіт, у дітей - запалення середнього вуха. Також кір впливає і на нервову систему, тому в деяких випадках може призвести до енцефаліту, тобто запалення головного мозку». Оксана Шарій наголосила, що вакцинуватися вкрай необхідно, але також потрібно робити профілактику від захворювання: вживати більше вітамінів, слідкувати за станом здоров’я і обов’язково, якщо захворієте, звертатися до лікаря.

    Tags:

    ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК

    Якщо у вас є питання, задайте їх через спеціальну форму

    НАША АДРЕСА

    • 41100 Сумська обл. м.Шостка, вул. Щедріна, 1
    • +380 (5449) 7-22-67
    • shostka.crl@i.ua
    © 2021 Комунальне некомерційне підприємство "Шосткинська центральна районна лікарня" Шосткинської міської ради

    Головне меню