41100, Сумська обл., м.Шостка, вул. Щедріна, 1  

+380 (5449) 7-22-67,  shostka.crl@i.ua

    Справжній майстер-клас із надання першої медичної допомоги при невідкладних станах провела лікар-анестезіолог Ірина Довбуш для групи слухачів ІІІ покоління.

    Відомо, що шанси людини у разі нещасного випадку, життя її і здоров’я залежатимуть від того, наскільки швидко й кваліфіковано буде надана перша медична допомога.

    «Робота тяжка, але коли бачиш результати своєї праці- це не порівняти ні з чим, та для цього потрібно мати не тільки хист, а ще терпіння»,- зазначила Ірина Василівна.


    Першу допомогу постраждалому можуть надати не тільки медичні працівники, а й просто перехожі. Під час заняття лікар-анестезіолог продемонструвала послідовність дій та правильність допомоги постраждалому, проінформувала як оцінити його стан, провести масаж серця, штучне дихання та показала практичні дії по рятуванню життя при клінічній смерті: «Отже виглядає це так: спочатку оцінюєте загальний стан людини, чи при свідомості вона чи ні, потім дивитесь на реакцію зіничок, далі визначаєте наявність пульсу в області сонних артерій, паралельно слухаєте грудну клітку, але є факт того, що постраждалий може дихати поверхнево. Тому наголошую, що при нормальних умовах до незворотних змін в організмі є 4-5 хвилин. Але резерв метаболізму скорочується ще й від погодних умов. Наприклад влітку резерв зменшується до 3 хвилин. Органи вже здають, але циркуляція, тобто головний мозок, ще не встигає набрати незворотніх змін. Найперше недостачу кисню відчуває саме головний мозок, тому наша задача зберегти його, а для цього потрібно негайно почати заходи по відновленню».

    Результат успішної реанімації завжди є дивом, тому не зволікайте, адже кожна хвилина може врятувати чиєсь життя.

    Tags:

    ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК

    Якщо у вас є питання, задайте їх через спеціальну форму

    НАША АДРЕСА

    • 41100 Сумська обл. м.Шостка, вул. Щедріна, 1
    • +380 (5449) 7-22-67
    • shostka.crl@i.ua
    © 2021 Комунальне некомерційне підприємство "Шосткинська центральна районна лікарня" Шосткинської міської ради

    Головне меню